Boşandıktan sonra eski eşin soyadı kullanılır mı?
Kural olarak, boşanma kesinleştikten sonra kadın eski soyadını tekrar alır. Kadınlar, hem sosyal hem de iş hayatında bu soyadıyla tanındıkları için eski kocalarının soyadını kullanmak isteyebilirler.
Boşanınca soyadı otomatik değişir mi?
Boşanmadan sonra soyadı nasıl değiştirilir sorusunun cevabı şu şekildedir: Boşanma kararı kesinleştikten sonra mahkeme kararı nüfus müdürlüğüne gönderilir ve kadın boşanmadan önce sahip olduğu soyadını alır. Bu işlem otomatik olarak gerçekleşir ve kadının ayrı bir başvuru yapmasına gerek yoktur.
Koca eşinin soyadını kullanabilir mi?
Boşanmış bir kadın evli olduğu soyadını kullanmak istiyorsa boşanmış kocasının soyadını kullanmak için izin başvurusunda bulunmalıdır. Yetkili mahkeme aile mahkemesidir. Mahkeme izin verirse ve koşullar daha sonra değişirse, koca iznin iptali için başvuruda bulunabilir.
İki soyisim kullanmak için ne yapmalı?
Kanunun bu maddesinde şöyle denilmektedir: “Kadın, evlendiğinde kocasının soyadını alır; ancak, daha sonra evlendirme memuruna veya nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kocasının soyadından önce kendi soyadını kullanabilir.
Soyadı değişikliği nasıl yapılır 2024?
Adımı veya soyadımı değiştirmek için nereye başvurabilirim? Yönetmeliğe göre, isim veya soyadı değişikliği için başvuruda bulunan kişi, ikametgah yerindeki nüfus müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmalıdır. Yazılı başvuru, eyalet veya ilçe idari makamı tarafından incelenir ve başvurunun haklı bulunması halinde nüfus numarası düzeltilir.
Boşanma kararı nüfusa ne zaman geçer?
Karar açıklandıktan sonra 2 haftalık bir itiraz süresi vardır. Bu süre, itiraz hakkından feragat etmek için mahkemeye başvuruda bulunularak da kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve boşanma kararı genellikle 4-5 gün içinde tescil edilir.
Boşandım ama hala evli görünüyorum ne yapmalıyım?
Boşandım ama neden hala nüfus dairesinde evli olarak görünüyorum? Kararın açıklanmasından itibaren 2 hafta içinde itiraz edilmezse karar kesindir. Kararın bildirilmesi için makul bir süre içinde mahkemeye başvuruda bulunmak gerekir.
Eşimin soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
İptal kararından sonra, evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmaya devam etmek isteyen kadınlar, evlilik başvurusunda bulunurken nüfus müdürlüğünden temin edilebilecek soyadı formunu doldurarak bunu beyan etmelidir. Bu işlemde mahkemeye dava açılmasına gerek yoktur.
Boşandığım eşimle tekrar evlenmenin şartı nedir?
Örtünme, bir erkeğin üç kez boşadığı kadınla tekrar evlenebilmesi için, o kadını rızasıyla başka bir erkekle evlendirmesi ve onu bir geceliğine cinsel ilişkiye zorlaması anlamına gelir. Eğer o erkek, nikahtan sonra kadını boşarsa, o kadın isterse ilk kocasıyla evlenebilir.
Kadının kendi soyadını kullanması ne zaman yürürlüğe girecek?
Kadınların evlilikten sonra kızlık soyadlarını kullanmaya devam etmelerine izin veren yürürlükten kaldırma hükmüne uygun olarak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne yeni bir düzenleme çıkarması için dokuz ay süre verdiler. Bu son tarih 28 Ocak 2024’te sona erdi ve kadınların o günden sonra evlenip kendi soyadlarını kullanmalarına izin veren bir “yasal boşluk” var.
Soyadı değiştirme davası ne kadar sürer?
Ad ve soyadı değişikliği davası ilk celsede veya gerekli işlemler süratle tamamlanırsa en geç ikinci celsede sonuçlandırılır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ila 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.
Soyadı değiştirmek için ne yapmak lazım?
Soyadını değiştirmek isteyen kişi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuruda bulunur. Dava, başvuranın ikamet ettiği veya kayıtlı olduğu mahkemede açılabilir. Davanın kabul edilebilmesi için soyadını değiştirme başvurusunun Medeni Kanun’da belirtilen dava şartlarını taşıması gerekir.
Boşandım ama soyadım değişmedi neden?
Boşandım ama soyadım hala değişmedi. Boşandığınızda, karar kesinleşene kadar soyadınız değişmez. Kararın kesinleşmesi için, hakimin gerekçeli kararı yazması ve taraflara bildirmesi gerekir. Taraflara bildirimden sonra, iki haftalık itiraz süresi başlar.
Evli kadın yalnız kendi soyadını kullanabilir mi?
Evlendikten sonra eşin soyadını alma zorunluluğu eşitlik ilkesine ve Anayasa’ya aykırı olduğundan, kadın kendi soyadını kullanabilir. Her durumda, evli bir kadının kızlık soyadını kullanmasının tek yolu mahkemeye dava açmaktır. Evli bir kadının kızlık soyadını kullanması ancak mahkemeye dava açarak mümkündür.
E-devletten soyadı değiştirme nasıl yapılır?
T.C. Kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet portalına giriş yapın. Daha sonra “İl/İlçe İdare Meclisi Kararı ile Ad veya Soyad Düzeltme Talepleri” bölümüne gidin. Yeni Başvuru’ya tıklayın.
Boşandıktan ne kadar süre sonra kimliğimi değiştirebilirim?
Boşanmış kadın için Medeni Kanunda öngörülen 300 günlük bekleme süresi, boşanma kararının kesinleştiği gün başlar. Boşanmış kadının kocasının hanesindeki kaydının kapatılması ve önceki soyadının gösterilmesiyle, bu evlilikten önce kayıtlı olduğu hanenin nüfus kaydı yeniden canlandırılır.
Eşimin soyadını kullanmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?
İptal kararından sonra, evlendikten sonra kızlık soyadını kullanmaya devam etmek isteyen kadınlar, evlilik başvurusunda bulunurken nüfus müdürlüğünden temin edilebilecek soyadı formunu doldurarak bunu beyan etmelidir. Bu işlemde mahkemeye dava açılmasına gerek yoktur.
Boşandıktan sonra eski eşe miras kalır mı?
Eşlerden biri öldüğünde, hayatta kalan eş genellikle diğer eşin yasal mirasçısı olur. Evlilik sırasında açılan boşanma davası sonuçlanmadan önce bir eş ölürse, diğer eş de mirasçı olarak kabul edilir.
Boşandıktan sonra aynı eşle ne zaman evlenebilir?
Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesine göre, bir kadın boşandıktan sonra 300 gün içinde evlenebilir. Ancak, bir kadın 300 gün geçmeden çocuk doğurursa, hamile olmadığı tespit edildiğinde veya bekleme süresinin kaldırılması süreci tamamlandığında evlenebilir.