Hukuk kelimesinde yumuşama olur mu?
✓ Dilimize başka dillerden (çoğunlukla Arapça) giren bazı kelimeler yumuşatılamıyor. Hukuk: Yasaya aykırıydı… Servet: Serveti azalmıştı.
Hukuk kelimesi neden yumuşamaz?
Her dilde olduğu gibi Türkçe’de de istisnalar vardır. Bu istisnaların ilki “law” kelimesidir. Yani “law” kelimesinin sonuna bir ünlü harf eklemek “law” kelimesini yumuşatmaz. Yumuşatırsanız hem yazım hem de konuşma bozuklukları yaşarsınız.
Hangi sözcükler yumuşamaz?
Türkçe sözcüklerde, sözcük sonlarındaki ç, k, p, t ünsüzleri bazen iki ünlü arasına konulduğunda zayıflar: çocuk-çocuk, dolap-dolap, gençlik-genci, sevinç-sevinç, tat-tadı, yurt-yurdu. Ancak, tek heceli sözcüklerin çoğu zayıflamaz: aç-açık, ek-eki, iç-içim, ip-ipi, süt-sütü, top-topu, vb.
Ne zaman yumuşama olur?
Sürekli sert ünsüzle (p, ç, t, k) biten kelimelere ünlüyle başlayan bir ek geldiğinde ünsüz değişimi (yumuşama) meydana gelir.
Psikoloğa yumuşama var mı?
Cevap: B. Psikolog: Psikolog (azaltma yok)3 Mayıs 2024
Hukuk kelimesi nasıl yazılır?
Hukuk kelimesi günlük hayatta sıkça kullanılır. Ancak, eki kullanılarak kanun haline geldiğinde, birçok kişi de yanlış yazar. Yanlış yazılmış bir kelime olan “hukuku” kelimesi, bazı kişiler tarafından “huku” olarak yazılır. Bu nedenle, yazım hataları meydana gelir.
Hukukumuz mu hukuğumuz mu?
“Kanun” kelimesine iyelik eki verildiğinde, sonundaki “-k” atlanır ve yerine “-n” harfi eklenir. Bu nedenle, “kanun” kelimesinin iyelik biçimi “hukuku” olarak yazılır ve okunur.
Evrakı mı evrağı mı?
K harfi eklendiğinde zayıflatılmaz ve “evrakı” diye yazılır, ya da a harfi uzatılarak evra:kı diye okunur.
Tespit kelimesi yumuşar mı?
Bir hecenin kökü ünsüzle bitiyorsa ve bir sonraki hecenin ilk harfi de ünsüzse, bu harfler ünsüz benzeşmesini takip eder: “aptal”, “eksik”, “nispet”, “ispat”, “kispet”, “olumlu”, “kararlılık”, “tespih”, “beden”, “iğde”, “dalga”, “kuzgun” gibi kelimeler.
Evrak kelimesi neden yumuşamaz?
Bu kelime sesli harfle başlayan bir ek aldığında sert ünsüzlerde yumuşama olmaz. Örneğin “ın” eki eklendiğinde “evrakın” olarak yazılır.
Kulp kelimesi yumuşar mı?
Ünsüzlerin yumuşatılması kuralına uymayan tek heceli kelimeler: Banka, Blok, Tank, Stok, Trup, Brüt, Servet, Jant, Tekerlek, Ok, Arkadaş, Fark, İnsanlar, Jest, Kamp, Kant, Kart, Miğfer, Şehir, Kont, Sap, Kürk, Künk, Maske, Mert, Yağ, Pakt, Park, Yol, Posta, Kira, Rüşt, Mahalle, Sert, Sirk, Geri, Doğu.
Zonguldak’a nasıl okunur?
Örneğin Hakkari şehrinin ince “A” ile okunması gerekir veya Zonguldak şehri “Zonguldak” olarak yazılmasına rağmen “Zonguldağı” olarak okunmalıdır.
Soyisimde yumuşama olur mu?
Ünsüz yumuşatma kuralı özel isimlerin “yazımında” geçerli değildir.
Fıstıkçı şahap hangi ses olayı?
Bu yaklaşıma göre; Türkçede “ç, f, h, k, p, s, ş, t (Fıstıkçı Şahap)” ünsüzlerinden biriyle biten bir sözcük sonuna “b, c, d, g” ünsüzlerinden biriyle başlayan bir ek geldiğinde bu ünsüzler onun sert karşılıkları olan “p, ç, t, k” ünsüzleri haline gelmektedir. Bu olguya ünsüz benzeşmesi adı verilmektedir.
Bana sana hangi ses olayı?
Dilimizdeki kelimeler ek aldığında kökleri değişmez. Bu kural iki kelime için geçersizdir. Buna göre, “I, you” kelimelerine -e eki eklendiğinde, kökteki e sesleri a olur ve bu ses olayına “ünlü değişimi” denir. “Ben + e – bana” kelimesi ünlü değişiminin bir örneğidir.
Hukuk mu hukuğun mu?
“Kanun” kelimesine iyelik eki verildiğinde, sonundaki “-k” atlanır ve yerine “-n” harfi eklenir. Bu nedenle, “kanun” kelimesinin iyelik biçimi “hukuku” olarak yazılır ve okunur.
Özel kelimelerde yumuşama olur mu?
Ünsüz yumuşatma kuralı özel isimlerin “yazımında” geçerli değildir.
Yumuşak ünsüzler hangileri?
Ünsüz sertleştirmeSert ünsüzlerç, f, h, k, s, ş, t, pYumuşak ünsüzlerb, c, d, g, ğ, j, l, m, n, r, v, y, z
Yumuşama nedir örnek?
Çok heceli kelimelere ünlüyle başlayan bir ek alındığında p, ç, t, k ünsüzleri sonda yumuşayarak b, c, d, ğ halini alır: kelep/kelebi; ağaç/ağaç, kâr/verim; geçit/geçit, kanat/kanatlar; uç/uç, bıçak/bıçak bıçağı vb.