Cevap dilekçesi verilmezse delil sunulabilir mi?
Cevap dilekçesini vermeyen ve ön inceleme duruşması sonuna kadar karşı delil sunmayan sanık, soruşturma aşamasında ancak HMK’nın 145. maddesi çerçevesinde, yani dilekçede gecikme amacı güdülmediğinde veya dilekçenin zamanında sunulmamasında sanığın kusuru bulunmadığı takdirde delil sunabilir.
Cevap dilekçesi vermeyen kişi tanık dinletebilir mi?
Yargıtay Genel Kurulu: “Cevap vermeyen taraf daha sonra delil sunamaz.” Yargıtay Genel Kurulunun 20 Nisan 2016 tarih ve 2014/2-695 E, 2016/522 K sayılı kararı delil açısından oldukça önemli bir karardır.
Cevap dilekçesine cevap verilmezse ne olur?
Uygulamada, davalıların genellikle ek süre talep ettiği görülmektedir. Hiçbir yanıt talebi sunulmazsa, davacının talepte öne sürdüğü tüm noktalar reddedilecektir. Ancak, yanıt talebi sunulmazsa, hiçbir kanıt, delil veya tanık sunulmayacaktır.
Dilekçeye cevap verilmezse ne olur?
Davaya süresi içinde cevap verilmemesi, davacının dava dilekçesinde sunduğu bütün olguların reddedilmesi anlamına gelir (H.M.K. m. 128). Davaya süresinde cevap vermeyen davalı, davacının kusuruyla ilgili olmayan, ancak kendisinin herhangi bir kusurla suçlanamayacağına ilişkin delilleri gösterme hakkına sahiptir.
Sonradan delil sunulabilir mi?
(1) Kanunda gösterilen sürenin geçmesinden sonra taraflar artık delil sunamazlar. Ancak delillerin geç sunulması duruşmanın gecikmesine yol açmayacaksa veya delillerin süresi içinde sunulmaması ilgili tarafın kusurundan kaynaklanmıyorsa mahkeme delillerin geç sunulmasına izin verebilir.
Deliller hangi aşamada sunulur?
Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 139/1-c hükmüne göre, yazılı yargılama usulünde taraflar, ön inceleme duruşmasına davetin tebliğ tarihinden itibaren iki haftalık belirli süre içinde, başvurularında ileri sürdükleri ancak henüz sunmadıkları belgeleri mahkemeye sunmak zorundadırlar.
Cevap dilekçesi sunmayan taraf yemin teklif edebilir mi?
Uyuşmazlık konusu vakıayı ispat için yeminden başka bir delile sahip olduğunu beyan eden taraf, yemin de edebilir.
Cevap süresinin uzatılması delilleri de kapsar mı?
Davalı, kanunda öngörülen cevap verme süresinin uzatılmasını, talebini haklı kılan nedenleri belirterek ve gerekiyorsa delilleri de ekleyerek, iki hafta içinde mahkemeden talep etmelidir; aksi takdirde ek süre isteyemez.
Tebligat gelmeden cevap dilekçesi verilir mi?
Davalı, kanuni cevap süresi içerisinde cevap dilekçesini vermiş ve size tebliğ edilmemiş ise; cevap dilekçesi size ilk duruşmada tebliğ edilecektir, çünkü cevabın tarafınıza ulaşmaması sizin hatanız değildir.
Dilekçeye 60 gün içinde cevap verilmezse ne olur?
Buna göre, 10 uncu maddenin 1 inci fıkrasında ilgililerin, idari işlem konusu olabilecek bir talep için idareye başvurabilecekleri hükme bağlandıktan sonra, 2 nci fıkrada şu kural getirilmiştir: “Altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde başvuru reddedilmiş sayılır.
Cevap süresi geçerse ne olur?
Davalı, yanıt süresi içinde yanıt dilekçesini sunmazsa, davayı hukuken reddetmiş sayılır. Her taraf, dilekçelerin değişimi sırasında iddialarını ve savunmalarını genişletebilir ve yeni olgular ve deliller sunabilir.
2 hafta cevap süresi nasıl hesaplanır?
DAVAYA CEVAP VERME SON TARİHİ İki haftalık sürenin hesaplanması amacıyla, dilekçenin iki hafta sonra tebliğ edildiği güne denk gelen gün dikkate alınacaktır. 15 Haziran Cuma günü verilen dilekçeye cevap verme son tarihi, 29 Haziran Cuma günü mesai saatinin bitimi olacaktır.
Dilekçelere cevap verme zorunluluğu var mı?
– Gerçek ve tüzel kişilerin kendileri veya kamu ile ilgili olarak dilekçe yoluyla usulüne uygun olarak yaptıkları taleplere en kısa sürede ve en kısa sürede cevap vermek idarenin yasal yükümlülüğüdür.
Dilekçe kabul etmemek suç mu?
Dilekçe hakkının kullanılmasını engelleme suçu, TCK m. 121. TCK 121: Bir kimsenin yetkili makamlara belli bir hakkı kullanmak için yaptığı başvurunun hukuki bir sebep olmaksızın kabul edilmemesi halinde faile altı aya kadar hapis cezası verilir.
Cevap dilekçesi süresinde verilmezse tanık dinlenir mi?
Buna göre, davalı, kanuni sürenin geçmesinden sonra ve ön inceleme duruşmasından önce cevap dilekçesi vermiş ve delil listesinde yer alan tanık beyanlarına dayanarak delil sunma süresini tamamlamışsa, davalının itiraz dilekçesinde bildirdiği tanıkların dinlenmesi gerekir.
Dava dilekçesinde dayanılmayan delil sunulabilir mi?
Yargıtay dilekçesinde, delile dayanmayan tarafa, dayanmadığı delilleri bildirmesi için ön inceleme aşamasında verilen sürenin geçersiz olduğu açıkça belirtilmektedir.
Cevap dilekçesi sunmayan taraf yemin teklif edebilir mi?
Uyuşmazlık konusu vakıayı ispat için yeminden başka bir delile sahip olduğunu beyan eden taraf, yemin de edebilir.
Delil dilekçesi en geç ne zaman verilir?
Cevap dilekçesinin verilmesi için süre, Medeni Kanun’un 127. maddesi uyarınca, dilekçenin davalıya tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 145. maddesi, tarafların kusuru bulunmayan hallerde mahkemenin sonradan delil sunulmasına izin verebileceğini hükme bağlamıştır.
Ön inceleme aşamasında delil sunulabilir mi?
Soruşturmanın amacı normal olarak delil toplamak değil, delilleri incelemek ve değerlendirmektir; aksi takdirde soruşturma tamamlanamaz ve süreç uzar. 101. Ancak istisnai durumlarda ve belirli koşulların varlığı halinde, taraflara hem ön incelemede hem de soruşturma aşamasında yeni delil sunma imkânı tanınır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Boşanma Kararının Kesinleşmesi Nasıl Olur